Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Συνταγή για κεραλοιφή βάλσαμο!!

Τι είναι η κεραλοιφή-κηραλοιφή; Είναι μια φυτική, θαυματουργή αλοιφή που φτιάχνεται με κερί μέλισσας και λάδια. Με τα κατάλληλα λάδια, αιθέρια έλαια, βούτυρα, εκχυλίσματα και βιταμίνες, μπορείς να την προσαρμόσεις
κατάλληλα στο δικό σου δέρμα.






Συνταγή κεραλοιφής
[Υλικά για ένα βαζάκι περίπου 100 ml]
1.5 κουταλιά της σούπας τριμμένο κερί μέλισσας + 7 κουταλιές της σούπας λάδι/συνδυασμός λαδιών -αρκεί το σύνολο από λάδια να δίνει 7 κουταλιές
(μερικά top λάδια: ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας, λάδι καριτέ, χαμομηλόλαδο, βαλσαμόλαδο, λάδι λεβάντας, λάδι τριαντάφυλλο, λάδι αβοκάντο)

Παρασκευή κεραλοιφής:
Λιώνεις το κερί σε μπεν-μαρί σ' ένα μικρό μπρίκι. Κατεβάζεις από την φωτιά. Προσθέτεις το λάδι/λάδια. Ανακατεύεις καλά με μικρή σπάτουλα/μιξεράκι. Ρίχνεις το μείγμα σ' ένα καθαρό γυάλινο βαζάκι και το αφήνεις να πήξει. Διαρκεί 1 χρόνο.
Φύλαξε την σε σκιερό δροσερό μέρος τον χειμώνα και στο ψυγείο το καλοκαίρι.
Tip(!) Φτιάξε για αρχή ένα μικρό δείγμα να δεις πώς θα βγει. Αν θες να γίνει πιο παχύρρευστη, ρίξε λιγότερες κουταλιές λάδι από αυτές που γράφω στην συνταγή παραπάνω. Αντίστοιχα, για να γίνει πιο υγρή, πρόσθεσε περισσότερες κουταλιές.
........................................
+ έξτρα υλικά
Αν θες μπορείς να προσθέσεις κάποια ακόμα υλικά στην κεραλοιφή σου όπως:
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο -το λιώνεις μαζί με το κερί-
(μερικά top βούτυρα: βούτυρο καρύδας, κακάο,αλόης, καριτέ, αβοκάντο, βιταμίνης Ε)
+ (αφού έχεις ανακατέψει κερι-βούτυο-λάδια και έχει κρυώσει η κεραλοιφή)
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο (ή συνδυασμός αιθέριων ελαίων, αρκεί το σύνολο σταγόνων να είναι 10 -για την παραπάνω αναλογία πάντα-)
3-4 κουταλάκια του γλυκού ροδόνερο/ανθόνερο/εκχύλισμα από κάποιο βότανο
2 κάψουλες βιταμίνης (προτίμησε βιταμίνη Ε)
1 κουταλάκι του γλυκού πρόπολη
(Τα βούτυρα/λάδια/αιθέρια έλαια θα τα βρεις σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα/στο φαρμακείο. Το κερί και την πρόπολη καλύτερα να τα ζητήσεις από μελισσοκόμο. Τις βιταμίνες μόνο στο φαρμακείο).