Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ζύμη για τυρόψωμα ποντιακά, πεϊνιρλί, πιροσκί

Ζύμη για τυρόψωμα ποντιακά, πεϊνιρλί, πιροσκί

Περιγραφή
Η ζύμη που κάνει τα καλύτερα ποντιακά τυρόψωμα (χατσαπούρι), πεϊνερλί και πιροσκί.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 αυγά
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 γιαουρτάκι αγελαδινό
  • 2 κ.σ. λάδι (οτιδήποτε)
  • 0,5 l γάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • περίπου 1 kg αλεύρι
  • 400 gr τυριά

Πώς το κάνουμε:

Βάζω το γάλα να ζεσταίνεται αφού έχω ρίξει μέσα τις 2 κ.σ. βούτυρο (ίσα ίσα να λιώσει το βούτυρο, όχι να βράσει). Χτυπάω με κουτάλι σούπας τα 2 αυγά, προσθέτω το αλάτι και 2 κουταλιές σούπας λάδι (ότι έχω), προσθέτω 1 γιαούρτι αγελάδος (ή ότι γιαούρτι να'ναι). Προσθέτω και το γάλα ζεσταμένο με το βούτυρο σιγά σιγά στη ζύμη. Αρχίζω να ρίχνω το αλεύρι σταδιακά (περίπου 1 κιλό ίσως και λιγότερο) όταν η ζύμη θα έχει γίνει σαν στραγγιστό βάζω και τη μαγιά που έχω ανακατέψει με μισό κουταλάκι ζάχαρης, συνεχίζω να ρίχνω το υπόλοιπο αλεύρι ώσπου να πλάθεται αλλά να μην είναι σκληρή η ζύμη, είναι αρκετά κολλώδης. Συνέχεια ανακατεύω με το κουτάλι. Αφήνω στην άκρη (αν κάνει κρύο τυλίγω με κουβερτούλα, όταν αρχίσει να φουσκώνει (το καλοκαίρι συνήθως θέλει μια ωρίτσα) το τρυπάω με μαχαίρι να ξεφουσκώσει (σ'αυτή τη φάση αν θέλω την βάζω στο ψυγείο για να την χρησιμοποιήσω την επόμενη μέρα) & όταν ξαναφουσκώσει 2η φορά είναι έτοιμη. Για να πλάσω τα τυρόψωμα ρίχνω αλεύρι στον πάγκο και παίρνω μια μπάλα ζύμη (δεν πειράζει αν κολλάει πολύ τη δουλεύω με το αλεύρι) και την ανοίγω στρόγγυλη σε μέγεθος ενός πιάτου, βάζω στη μέση τη γέμιση και κλείνω απο πάνω σαν πουγγί, το αφήνω με το κλείσιμο κάτω στην άκρη και κάνω τα υπόλοιπα. Πριν το τηγανίσω παίρνω τη μπάλα γεμισμένη και την ανοίγω ελαφρώς με τον πλάστη στο μέγεθος του τηγανιού, ή και με τα χέρια σίγά σιγά μη φύγουν τα τυριά! Για τη γέμιση βάζω ό,τι τυρί έχω και δεν έχω, ακόμα κι ανάμικτα καλύτερα (φέτα, γκούντα, κασέρι, μοτσαρέλα - να λιώνουν) τριμμένο. Για το τηγάνισμα, προθερμαίνω το αντικολλητικό τηγάνι πάρα μα πάρα πολύ καλά σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να το λαδώσω βάζω το τυρόψωμο. Όταν ροδίσει απο τη μία, το γυρνάω στην άλλη πλευρά. Γενικά δεν θέλει πολλή ώρα τηγάνισμα ίσα ίσα να πάρει λίγο χρώμα απ'εξω. Καθώς το βγάζω αλείφω με βούτυρο, μμμ, φυσικά είναι προαιρετικό. Καλή επιτυχία!

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσέχω η ζύμη να μη γίνει σφιχτή, πρέπει να κολλάει. Την δουλεύουμε με το αλεύρι.
Πηγή: www.sintagespareas.gr/ |  Tο διαβάσαμε εδώ
- See more at: http://newsone.gr