Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Γιάννα Βλάχου: “Φοβόμουν να περάσω από το δρόμο γιατί ήξερα ότι άμα με δουν τα παιδιά της γειτονιάς, θα αρχίσουν το κορόιδεμα».

giannna

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού,η Γιάννα Βλάχου, το γνωστό  μοντέλο του Άργους Ορεστικού
που γεννήθηκε  στο Ουζμπεκιστάν, απαντάει  στο News 247, μαζί με άλλους κατοίκους της Ελλάδας από διάφορες χώρες του κόσμου , στην ερώτηση: Είναι οι Έλληνες ρατσιστές ;

Γιάννα Βλάχου, Ουζμπεκιστάν

«Πρέπει να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα ως προς τις παραδόσεις και τα ήθη του άλλου. Κατά βάθος όμως, στην πραγματικότητα, είμαστε όλοι ίσοι, δεν υπάρχει λόγος διαχωρισμού»
Η Γιάννα γεννήθηκε στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Το 1991, έπειτα από την κατάρρευση του σοβιετικού κράτους και σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, ήρθε μαζί με την οικογένεια της στο Άργος Ορεστικό, απ’ όπου κατάγεται ο παππούς της. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα εργάζεται στο χώρο του μόντελινγκ από το 2009 και ασχολείται ερασιτεχνικά με μια θεατρική ομάδα.
Η Γιάννα έχει βιώσει ρατσισμό όχι μόνο ως προς την καταγωγή αλλά και την εμφάνισή της. Όταν ήταν στο δημοτικό, ερχόταν αντιμέτωπη αρκετά συχνά με σχόλια από τα αγόρια της γειτονιάς της, τα οποία αναπαρήγαν στερεότυπα σχετικά με τις γυναίκες από τη Ρωσία. Επιπλέον, λόγω του ότι το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία στο Ουζμπεκιστάν, τα αγόρια την κορόιδευαν χρησιμοποιώντας μουσουλμανικές λέξεις.
«Σε εκείνη τη μικρή ηλικία με έκανε να ντρέπομαι που είμαι Ρωσίδα. Οι γονείς μου, μου μιλούσαν στα Ρωσικά στο δρόμο και εγώ ντρεπόμουν που ήταν δίπλα μου – ξέρεις, δεν ήθελα να περπατάω μαζί τους. Φοβόμουν να περάσω από το δρόμο να πάω φροντιστήριο ή όπου αλλού χρειαζόταν γιατί ήξερα ότι άμα με δουν τα παιδιά της γειτονιάς, θα αρχίσουν κατευθείαν το κορόιδεμα».
Μεγαλώνοντας, η Γιάννα ήρθε αντιμέτωπη και με μια άλλη πτυχή του ρατσισμού – τον σεξισμό. Η εντυπωσιακή εμφάνισή της σε συνδυασμό με τον τόπο καταγωγής της, αποτέλεσε πηγή σχολίων που πάλι παρέπεμπαν σε στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί για τις γυναίκες της Ρωσίας. «Ως ένα βαθμό, κάθε γυναίκα θέλει να δέχεται κομπλιμέντα, αλλά όταν ξέρεις ότι το υπονοούμενο πάει στο κλασσικό στερεότυπο που υπάρχει για τις Ρωσίδες, ότι δηλαδή είναι “εύκολες”, ξέρεις, αυτό με κούραζε, ειδικά όταν ήταν μπροστά οι φίλες μου, γιατί ήταν και σαν να υποτιμούν και αυτές…».
Κατά τη γνώμη της, οι Έλληνες δεν είναι τόσο ρατσιστές, όσο «στενόμυαλοι». Θεωρεί ότι μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, λόγω της ορθόδοξης και πατριαρχικής παραδοσιακής οικογένειας, είναι προσκολλημένοι σε παλιά στερεότυπα . «Πιστεύω πώς μέχρι πριν κάποια χρόνια η Ελλάδα ήταν μια πολύ κλειστή κοινωνία. Η θρησκεία, όσο και αν τη σέβομαι και θεωρώ πώς δεν είναι μια θρησκεία μίσους, δημιουργεί κάποια ρατσιστικά πρότυπα. Επειδή ακριβώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι ακόμη θρήσκοι και υπάρχουν ακόμη πολλές «παραδοσιακές οικογένειες» υπερισχύει το πατριαρχικό πρότυπο και η εκκλησία, η οποία δημιουργεί κάποια στερεότυπα – βλέπε παραδείγματος χάρη τους ομοφυλόφιλους, που τους θεωρεί αμαρτωλούς».
Σκεπτόμενη ωστόσο τα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα και την εξέλιξη του φαινομένου, θεωρεί ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη τάση προς το ρατσισμό στις μέρες μας. «Με τα τελευταία γεγονότα με τους πρόσφυγες και με όλη αυτή την ξενοφοβία που προσπαθούν να περάσουν, καθώς και την άνοδο της Χρυσής Αυγής, τείνουμε δυστυχώς περισσότερο προς τον ρατσισμό». Στα αίτια συγκαταλέγει την οικονομική ανέχεια καθώς και τις συνθήκες, οι οποίες ωθούν τον καθένα να «θέλει να ξεσπάσει κάπου»


Δείτε όλο το άρθρο στο news247.gr