Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Συνταγές με ό,τι σας περίσσεψε από το Πάσχα!!


Το Πάσχα πέρασε…σίγουρα όμως έχει περισσέψει λίγο αρνάκι, κόκκινα αυγά και φυσικά τσουρέκι!
Σας προτείνουμε τις καλύτερες συνταγές ώστε να τα αξιοποιήσετε δεόντως, πριν χαλάσουν.

Καλή Απόλαυση!
Πασχαλινά κουλουράκια για όλες τις χρήσεις
κορμός σοκολάτας από πασχαλινά κουλουράκια
Ποιος το περίμενε ότι τα ταπεινά κουλουράκια είναι παντός καιρού και χρήσης. Πολυμορφικά και ευέλικτα αλλάζουν πολλά πρόσωπα με μεγάλη ευκολία. Κάνε μία σαντιγί ή μια μους σοκολάτας και αφού τα τρίψεις άπλωσέ τα εναλλάξ με το μείγμα σε στρώσεις. Σε ατομικά μπολ ή σε οικογενειακή συσκευασία θα έχεις λιχουδιά στη στιγμή. Τα αγαπημένα σου κουλουράκια μπορούν να αποτελέσουν και μία εναλλακτική μπισκοτένια βάση για οποιοδήποτε γλυκό ψυγείου.
βάση για τάρτες από πασχαλινά κουλουράκια
Τριμμένα στο μπλέντερ και με λίγο λιωμένο βούτυρο, ένα δεκάλεπτο στο φούρνο είναι αρκετό για να μετατραπούν σε μία βάση. Τώρα αναλαμβάνεις εσύ. Κάνε μια απλή γκανάζ για ένα σοκολατένιο αποτέλεσμα ή συνέχισε με τη δική σου συνταγή για cheesecake ή μπανόφι. Τέλος, δοκίμασε να τα καμουφλάρεις στον κλασσικό κορμό σοκολάτας αντικαθιστώντας τα απλά μπισκότα που χρησιμοποιείς συνήθως.
Σοκολατένια αυγά παντού; Δες τα σαν πολλά γραμμάρια διασκορπισμένης κουβερτούρας
σοκολατάκια από πασχαλινά αυγά
Τα κλασσικά σοκολατένια αυγά συνήθως δεν είναι άλλο παρά κουβερτούρα σε σχήμα αυγού, που σημαίνει ότι με ένα μπεν μαρί μετατρέπονται αμέσως σε ρευστή σοκολάτα έτοιμη να βρει τη θέση της παντού. Λιώσε τα αυγά και κάνε σοκολατάκια. Παλιό κόλπο. Το κάναμε κάθε χρόνο με τη μαμά μου και τα βγάζαμε στη γιορτή του μπαμπά Γιώργου.
image
Κάναμε και διάφορες παραλλαγές: γεμιστά με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, βραχάκια με αμύγδαλα και γενικώς άπειρους συνδυασμούς με οτιδήποτε βρισκόταν στο σπίτι και πήγαινε με σοκολάτα. Η λιωμένη εκδοχή των πασχαλινών αυγών μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε θα έμπαινε μια λιωμένη κουβερτούρα στη ζαχαροπλαστική. Όσο για τα άλλα αυγά, με τη σοκολάτα γάλακτος, υπάρχει λύση. Κάνε κέικ και πρόσθεσε τα στο μίγμα θρυμματισμένα σαν σταγόνες σοκολάτας.
Αρνάκι σε φύλλο ή σάντουιτς;
κρεατόπιτα με αρνί
Λογικά το έχεις επιχειρήσει το κόνσεπτ ξαναζεσταμένο αρνί. Μέχρι την επόμενη μέρα είναι οκ. Το περίμενες κι ένα χρόνο, οπότε το τρως πολύ ευχάριστα μια δεύτερη φορά. Όσο περνάνε οι μέρες όμως παρατηρείς ότι δεν τελειώνει εύκολα και πόσο να φας πια; Άσε που αρχίζει να στεγνώνει. Οπότε αν βρεθείς σε μία τέτοια κατάσταση, να τι να κάνεις. Μπορείς να το βάλεις στο σάντουιτς των παιδιών για το σχολείο ή στο δικό σου για τη δουλειά. Αντί για αλλαντικό, δίνει μια πιο πικάντικη γεύση και κάνει το καθημερινό σου σνακ πιο ενδιαφέρον. Για μια πιο στοχευμένη επίθεση στο εναπομείναν αρνί του ψυγείου δοκίμασε παράλληλα με το σάντουιτς να το χρησιμοποιήσεις ως γέμιση κρεατόπιτας ή να κάνεις ατομικά πιτάκια. Αγόρασε φύλλο της αρεσκείας σου ή φτιάξε ζύμη με τα χεράκια σου και για γέμιση βάλε ψιλοκομμένο αρνί, τυριά, λαχανικά, μυρωδικά και ό,τι άλλο βρεθεί στην κουζίνα σου. Ψήνοντας στους 180 για 40-45 λεπτά την πίτα και για 20-25 λεπτά τα πιτάκια ούτε που θα καταλάβεις πώς άδειασε το ψυγείο και θα αποκτήσεις ολόφρεσκο γεύμα για μία ανοιξιάτικη μάζωξη με κρασάκι και φίλους.
Τα αυγά είναι πολλά και βαρετά, αλλά αποκτούν ενδιαφέρον με καλή παρέα
αυγά ογκρατέν
Η γιαγιά ήταν και πάλι πολύ μπροστά, αφού κάθε χρόνο μετά τις γιορτές ακολουθούσε την παλιά της συνταγή κι έβαζε τα βραστά αυγά στο φούρνο. Αυγά ογκρατέν δηλαδή, που λένε και οι Γάλλοι. Κόβεις τα αυγά σε λεπτές φέτες ή σε κυβάκια και φτιάχνεις μία μπεσαμέλ στα γρήγορα. Βουτυρώνεις το πυρέξ, στρώνεις πρώτα μία δόση μπεσαμέλ, και συνεχίζεις εναλλάξ με αυγά τυριά και ό,τι άλλο φανταστείς. Κεφαλοτύρι, μπέικον, λουκάνικο, πιπεριές, μπρόκολο, μανιτάρια, ντομάτα και κρεμμύδι είναι μόνο μερικά από τα υλικά που μου ήρθαν στο μυαλό. Τα λαχανικά μπορείς να τα σοτάρεις πριν τα βάλεις στο πυρέξ. Τελειώνεις με την τελευταία δόση της μπεσαμέλ και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Ψήνεις στο φούρνο για περίπου μισή ώρα στους 180, το αφήνεις λίγο να κρυώσει κι έτοιμο προς κατανάλωση.
αυγοσαλάτα
Αν πάλι έφαγες πολύ τις μέρες των γιορτών και αναζητάς μια πιο light πρόταση, δοκίμασε μία αυγοσαλάτα. Βράσε πατάτες ή πρόσθεσε απλώς τα αυγά που περίσσεψαν σε μία σαλάτα με λαχανικά. Κάνε ένα ενδιαφέρον ντρέσινγκ ή κινήσου παραδοσιακά με λάδι, ξύδι και αλατοπίπερο, βάλε τα μυρωδικά σου, τη φαντασία σου και κάνε αποτοξίνωση από τις γιορτές με ένα θρεπτικό και πλήρες γεύμα.
πηγή


tn_04
Τσουρέκι Πουτίγκα
Υλικά
1 μέτριο τσουρέκι (500-600γρ) κομμένο σε κύβους
8 αυγά
3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
Λίγη μαργαρίνη
½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές μουσκεμένες σε λικέρ
Για την κρέμα:
¾ φλιτζανιού φρέσκο γάλα
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουερ
Εκτέλεση
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγη μαργαρίνη και ρίχνουμε μέσα στο ταψί τους κύβους από το τσουρέκι. Χτυπάμε σε ένα μίξερ τα υπόλοιπα υλικά, ξεκινώντας με τα αυγά και τη ζάχαρη και στη συνέχεια το γάλα και την κρέμα. Περιχύνουμε με το μίγμα τους κύβους του τσουρεκιού και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά το μίγμα να μουσκέψει το τσουρέκι. Στο τέλος ρίχνουμε και τις σταφίδες (που έχουμε στραγγίσει καλά) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά στον αέρα. Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ως εξής: Ρίχνουμε σε ¼ φλιτζανιού γάλα το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε καλά, ενώ το υπόλοιπο γάλα, η κρέμα γάλακτος και η ζάχαρη μπαίνουν σε κατσαρολάκι μέχρι να πάρουν μια βράση. Μόλις βράσει, ρίχνουμε το γάλα με το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε γρήγορα για να μας πήξει η κρέμα χωρίς να σβολιάσει. Βγάζουμε από τη φωτιά μετά από 2 λεπτά έντονου ανακατέματος. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Σερβίρουμε κόβοντας ένα κομμάτι πουτίγκα το οποίο γαρνίρουμε με μια «γενναία» δόση κρέμας και πασπαλισμένη κανέλα.

tn_05
Τάρτα αχλαδιού με τσουρέκι
Υλικά
6 αχλάδια
10 μεγάλες φέτες τσουρέκι
Λίγη μαργαρίνη
½ φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
Για την σος σοκολάτας:
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Χυμός ενός λεμονιού
200γρ κουβερτούρα
Εκτέλεση
Αρχικά αλείφετε τις φέτες του τσουρεκιού με λίγη μαργαρίνη και τις τοποθετείτε μέσα σε ένα στρογγυλό ταψάκι ή πυρέξ το οποίο έχετε βουτυρώσει. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ και βάζετε για λίγο στο φούρνο στους 180 βαθμούς για να ροδίσει ελάχιστα το τσουρέκι σας.
Στη συνέχεια φτιάχνετε το σιρόπι σοκολάτας ως εξής: Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού να βράσουν μαζί με τα αχλάδια που θα τα έχετε καθαρίσει καλά και θα τα έχετε κόψει σε μισά. Αφήνετε τα αχλάδια για περίπου 20 λεπτά (μέχρι να γίνουν σαν αχλάδια κομπόστα). Στη συνέχεια αφαιρείτε τα αχλάδια (κι αφού τώρα το σιρόπι θα έχει μείνει περίπου το μισό), αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα στο σιρόπι την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά και να έχετε ένα γυαλιστερό σιρόπι σοκολάτας.
Τοποθετείτε πάνω στο ψημένο τσουρέκι τα αχλάδια και περιχύνετε με το σιρόπι σοκολάτας. Αφήνετε για λίγο μέχρι το τσουρέκι να ρουφήξει λίγη από τη σοκολάτα αλλά και από τα αρώματα του αχλαδιού. Σερβίρεται χλιαρό.


tn_02
Παξιμαδάκια τσουρεκιού
Υλικά
Το τσουρέκι που περίσσεψε
Λίγο μέλι
Λίγα αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
Κόβετε το τσουρέκι που περίσσεψε (ή που δεν σας πέτυχε και πολύ και δεν φούσκωσε) σε λεπτές φέτες και τις αλείφετε με λίγο μέλι. Απλώνετε τις φέτες σε ταψί που έχετε στρώσει λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με το αμύγδαλο. Ψήνετε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να στεγνώσει τελείως το τσουρέκι σας και να πάρουν χρώμα τα αμύγδαλα. Αφήστε τα να κρυώσουν και αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τα τσουρεκο-παξιμάδια σας με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.


Κορμός με τσουρέκι
Υλικά
3-4 φέτες τσουρέκι (250γρ)
4 κουταλιές της σούπας (κοφτές) κακάο
1 κούπα ζάχαρη άχνη
250γρ μαργαρίνη (1 κεσεδάκι)
1 αυγό
Λίγο κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Χτυπάτε στο μίξερ τη μαργαρίνη και την ζάχαρη άχνη και όταν αφρατέψουν καλά ρίχνετε το αυγό, το κονιάκ (ή λικέρ) και το κακάο. Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα κόβετε το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια και το ρίχνετε μέσα στο μίγμα ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Ρίχνετε το μίγμα σε λαδόκολλα και τυλίγετε ώστε να δημιουργήσετε έναν κύλινδρο. Βάζετε τον κορμό (ή «σαλάμι») στην κατάψυξη και αφήνετε να παγώσει καλά. Όταν θέλετε να σερβίρετε, βγάζετε 5 λεπτά πριν το γλυκό από την κατάψυξη ώστε να μπορέστε να το κόψετε καλύτερα.
Για να γλιτώσετε κάποιες θερμίδες χρησιμοποιήστε λιγότερη ζάχαρη και μαργαρίνη μειωμένων λιπαρών.


πηγη