Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Άργος Ορεστικό ή "Χρούπιστα" : Στους δημοφιλείς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας!


11759_argos
Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού µας στο νοµό Καστοριάς είχαµε την ευκαιρία να ανακαλύψουµε ένα κρυµµένο διαµαντάκι… Μπορεί να µη είναι ακόµα δηµοφιλής τουριστικός προορισµός, όµως έχει όλα τα στοιχεία για να τον εντάξουµε στην ταξιδιωτική µας ατζέντα.

Ρεπορτάζ-Κείμενο: Τίτη Βελοπούλου
Φωτογραφία: Νίκος Λυμπερτάς
Ο δήµος Άργους Ορεστικού λοιπόν, ο δεύτερος σε µέγεθος µετά της Καστοριάς, στο νότιο τµήµα του νοµού, διασχίζεται από τον Αλιάκµονα (φωτό) και, αν και αλώβητος τουριστικά, δείχνει να αλλάζει σύντοµα πρόσωπο, διατηρώντας παρ’ όλα αυτά τον ανόθευτο χαρακτήρα του.
Με δυνατά του χαρτιά την κοντινή απόσταση από την καστορινή πρωτεύουσα (µόλις 11 χλµ.) και την εύκολη πρόσβαση πλέον µέσω της Εγνατίας οδού, δικαιώς θεωρείται ανερχόµενη δύναµη! Ένα αστικό κέντρο που συνεχώς εκσυγχρονίζεται (νέα κτήρια, µοντέρνες εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κέντρα), χωριά που µένουν πιστά στη γνησιότητα της ελληνικής επαρχίας και ένα φυσικό περιβάλλον που σε µαγεύει συνθέτουν ένα παζλ που θα σε κερδίσει!

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ…
• η σηµερινή πόλη του Άργους Ορεστικού είναι χτισµένη κατά τον 15ο µ.Χ. αι. και ήταν η αρχαιότερη και σπουδαιότερη των Ορεστών; Η ονοµασία της προέρχεται από την αρχαία Ορεστίδα, που έδωσε αρκετούς «εταίρους» στις µακεδονικές φάλαγγες και µερικούς από τους Μακεδόνες βασιλιάδες. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο νέος οικισµός ονοµαζόταν «Χρούπιστα», τοπωνύµιο που αντικαταστάθηκε µετά την Απελευθέρωση του 1912 και έγινε «Άργος Ορεστικό».
• η Διοκλητιανούπολη, ΒΔ του σηµερινού οικισµού, ήταν αυτή που ίδρυσε ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον 3ο αι. µ.Χ.; Μια από τις σηµαντικότερες κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο, σήµερα σώζεται ένα ελάχιστο τµήµα των ρωµαϊκών τειχών της αρχαίας πόλης, αλλά έχουν ανακαλυφθεί αρκετά χάλκινα νοµίσµατα, λείψανα, τάφοι, ενώ συνεχίζονται µέχρι και σήµερα ανασκαφές!
• το Άργος Ορεστικό φηµίζεται για τα φασόλια του; Mάλιστα η Αγροτική Καστοριάς (Αgroca) είναι η µόνη πιστοποιηµένη εταιρεία φασολιών (γίγαντες-ελέφαντες) Καστοριάς στην Ελλάδα, όπως επίσης η πρώτη ελληνική που το 2011 ξεκίνησε να αναπτύσσει σύστηµα ιχνηλασιµότητας που εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα στο προϊόν. (Οικισµός Λακκώµατα, τηλ. 24673 51307 www.agroka.gr)
• η πόλη διαθέτει Φιλαρµονική, η οποία ιδρύθηκε το 1984, από τον αείµνηστο Μιχάλη Ζάχο;
• το αεροδρόµιο «Αριστοτέλης» της Καστοριάς βρίσκεται στο Άργος Ορεστικό;
• µέσα στο Ωδείο λειτουργεί από το 1998 δηµοτική βιβλιοθήκη, µε πάνω από 21.000 τίτλους βιβλίων; Λειτουργεί και ως αναγνωστήριο!

Διαβάστε ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ της Τίτης Βελοπούλου για την  Καστοριά στο εννενηντασέλιδο αφιέρωμα στο ICONS Travellers Μαρτίου που θα βρίσκεται για λίγες μέρες ακόμα στα περίπτερα.